Endast avtalskunder kan beställa här. Privatpersoner och andra icke-avtalskunder kan köpa via återförsäljare, tryckta titlar via t.ex. bokus.com och adlibris.com, digital/onlineböcker via Hermods webbutik.

Stäng <

Din lista är tom

E-posta listan

Stäng x      Avbryt

Vinnare

Årets pristagare Lärargalan 2018

Lärargalans vinnare 2018


Fidi Jafari, Henrik Böckin, Charlotta Granath, Brett Paschal, Albulena Mustafa, Alisa Fast, Esfir Löfman, Hanna Ankarberg Lagergren, Matilda Karlsson och Johan Bergström.

Albulena Mustafa, Årets lärare 2018 Eldsjäl

Albulena Mustafa

Matematikläraren Albulena Mustafa, Kunskapsskolan Tumba, vinnare i kategorin Årets eldsjäl 2018

 

 

Henrik Böckin, Årets lärare 2018 Språkutveckling


Henrik Böckin från Kattegattgymnasiet i Halmstad intervjuas av Lärarförbundet.


 

Alisa Fast

Alisa Fast, Värner Rydénskolan

Årets lärare 2018 Mellanstadiet

 

"Du är något alldeles extra! Du är fantastisk i ditt ledarskap med dina elever. Dina klassrum är inbjudande, kreativa, lärande och fulla med förväntningar. Du är tydlig och rättvis samtidigt som du har humor och har det roligt med eleverna. Den stämningen och lärandemiljön du skapar är något alldeles speciellt. Jag vill nominera dig till lärargalan för att du är en lärare som gör allt för sina elever. Det ledarskapet, engagemanget och kreativiteten har jag inte sett innan."

 

 

 Esfir Löfman

Esfir Löfman, Uppsala Musikklasser

Årets lärare 2018 Högstadiet

 

"Du lyser upp korridorerna och får alla på skolan att känna sig uppskattade. Du har verkligen fått mig att förstå kemi, vilket jag aldrig skulle göra utan dig. Varje lektion tar du dig tid för att alla i klassrummet ska förstå och delar gärna med dig av dina egna anteckningar. Ingen är som du när det kommer till att laborera! Då är du nästan alltid lika entusiastisk som oss, när du glatt visar hur man skapar explosioner och rökmoln, som får hela skolan att behöva utrymma p.g.a brandlarmet. Du jobbade tidigare som forskare men valde att byta yrke till lärare och har många gånger sagt att det är det bästa val du har gjort i hela ditt liv! Det gör så att vi känner oss värdefulla. Du har varit en stor anledning till att vår skoltid på Uppsala musikklasser blivit en oförglömlig tid!"

 

 

Henrik Böckin

Henrik Böckin, Kattegattgymnasiet

Årets lärare 2018 Språkutveckling

 

"Jag avgudar min lärare! Du är den första lärare som verkligen har inspirerat mig till att tro på mig själv och jobba hårt för det jag vill i livet. Du är en fantastisk lärare som tror på att alla elever har potential att lyckas och engagerar dig i varje elevs prestationer och välmående. Det finns inte en dålig lektion när man har dig som lärare! Lektionerna är alltid spännande och lärorika, t.ex. att vi spelar olika vetenskapsmän och berättar om våra upptäckter för varandra. Allting du gör är alltid väl genomtänkt och anpassat så att alla elever blir engagerade och lär sig så mycket som möjligt."

 

 

Hanna Ankarberg Lagergren, Albäcksskolan, Kalmar

Hanna Ankarberg Lagergren, Albäcksskolan

Årets lärare 2018 Värdegrund

 

"Du får oss att kämpa och får oss att tro på varandra och därför tycker jag att du ska vinna på lärargalan. Inte nog med att du kan lära ut på ett pedagogiskt och underhållande sätt, som får med hela klassen i diskussionen, så är du rättvis och kämpar för att det ska bli ett bättre samhälle med mindre rasism, sexism och övriga kränkningar mot folkgrupper. Du bryr dig om varje enstaka individ och tar dig tiden att sitta ner och prata med dina elever. Du är beviset på att ens favoritämne beror på om man har en bra lärare i det ämnet, för herregud vad jag älskar svenskalektionerna!"

 

 

Fidi Jafari

Fidi Jafari, Johannes Hedberggymnasiet

Årets lärare 2018 Inspiratör

 

"Du ser varje elevs styrkor och svagheter och hjälper dem att få dessa till deras fördel. Om det inte varit för dig hade jag inte kämpat så mycket för mitt eget välmående innan prov, inlämningar eller andra viktiga datum. Du har utvecklat mig som person, både i det engelska språket men även gett mig självförtroende när jag inte kunnat hitta det själv och stöttat mig när det varit som tuffast. Viktigast av allt är att du inte bara pratar, utan faktiskt agerar!"

 

 

 

Johan Bergström

 

Johan Bergström, Wisbygymnasiet

Årets lärare 2018 Gymnasiet

 

"Du är den bästa matematikläraren man kan ha! Trots att jag bara hade dig i högstadiet så har du följt med mig under gymnasiets matematik. Jag kan slänga iväg ett mejl och du hjälper mig varje gång. Du bedriver en facebookgrupp om matematik för dina elever och före detta elever, som mig från högstadiet. Det märks att du använder din passion och själ för att lära oss matematik."

 

 

Matilda Karlsson

Matilda Karlsson, Aspero Idrottsgymnasium

Årets lärare 2018 Ledarskap

 

"Du är en modern och energisk lärare med pondus som har alla elevers fulla respekt och förtroende. Du är en otroligt öppen och utåtriktad lärare med en medmänsklig förståelse för dina elever. Du lyckas alltid få till en rättvis och strukturerad undervisning, på ett sätt som alltid blir något nytt och roligt. Du är grym på att föreläsa och få med oss elever som sitter och lyssnar. Ibland känns det som att lärare känner sig "högre" än oss elever, bara för att lärare har makt. Men du är alltid på vår nivå! Du är en lärare jag kommer komma ihåg i hela mitt liv, dina ambitioner är skyhöga för oss."

 

 

Charlotta Granath

Charlotta Granath, Viktor Rydbergs skola Sundbyberg

Årets lärare 2018 Lärarinsats

 

"Du tror på oss och du visar det! Om det inte vore för dig hade flera av oss inte fått sommarjobb som ungdomsambassadörer, för att driva inflytandefrågor för unga. Du visar hela tiden varför det är viktigt att engagera sig. Du brukar säga att det är viktigt att få uppleva saker, att träffa politiker och överlevande från förintelsen, att vi elever driver frågor på riktigt. Du har bjudit in viktiga personer som har kommit till skolan. Vid alla besök låter du oss elever hälsa välkomna, tala och visa runt. Man känner verkligen att du är stolt över oss! Du skrev en bok om skolans demokratiuppdrag och vi elever intervjuades i den. När skolan fick nyanlända och ensamkommande elever ledde du ett jättestort arbete där vi byggde broar mellan klasserna. Vi elever blev vänner med varandra, åkte på resor och vi guidade nyanlända runt om i kommunen. Vi läste om vikingar och skrev texter, gjorde utställningar, höll presentationer och spelade in filmer, allt för att våra nyanlända elever skulle känna sig välkomnade och få en tillhörighet i sitt nya land."

 

 

Brett Pascal

Brett Paschal, Viktor Rydbergs Samskola Djursholm

Årets lärare 2018 Nytänkande

 

"Jag nominerar dig för att du både på ett roligt och lärorikt sätt har lärt ut dina kunskaper inom det engelska språket. Du hjälper oss att utvecklas. Du ger oss uppgifter som är utmanande men som också hjälper oss att utveckla vår engelska genom dina smarta knep och tricks. Du förbereder oss också för gymnasiet och sätter högre krav för att vi ska kunna nå våra mål och utvecklas. Du är den bästa läraren jag någonsin haft och det jag har lärt mig av dig kommer jag att kunna använda i resten av mitt liv, i både livet och i skolan."

 

 

Albulena Mustafa

Albulena Mustafa, Kunskapsskolan Tumba

Årets lärare 2018 Eldsjäl

 

"När jag gick i min gamla skola så tyckte jag inte om matte för att dom var inte så bra på att förklara. Nu är matte ett av mina favoritämnen, för att du kan förklara på ett sätt jag kan förstå. Du är sträng men inte så där sträng så att vi blir ledsna, utan du får alltid alla att sköta sig, vilket är bra för att kunna få bra arbetsro. Jag har blivit mycket bättre på matte och jag har gått från E till C med hjälp av dig!"

 

 

 


Sara Bruun

Sara Bruun

Årets lärare 2017 IT/Digitalisering

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

För mig var det väldigt hedrande att bli utsedd till Årets Lärare inom Digitalisering. Det innebar att jag fick en extra kick att fortsätta mitt arbete med att utveckla min undervisning.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Jag undervisar i engelska och personligen använder jag inte läromedel, varken analoga eller digitala, i min undervisning då jag så snabbt tröttnar på ett tema eller ett kapitel i en bok. Jag använder istället autentiskt material såsom att t.ex. läsa riktiga böcker med eleverna.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Mitt råd till nya lärare är dock att ha ett läromedel att hålla sig till. Gör avstickare från läromedlet om du vill, men det kommer vara tillräckligt stressigt med allt runt omkring lärarjobbet och för att hålla dig själv flytande är skönt att slippa uppfinna hjulet. Det har ju läromedelsförfattarna redan gjort!

 Malin Gill

Malin Gill

Årets lärare 2017 Språkpriset

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

Att vinna priset "Årets lärare inom språkutveckling" var en stor bekräftelse för mig att det jag gör i klassrummet med mina elever betyder något och är viktigt. Jag älskar att vara lärare och priset visar att jag är inne på rätt spår i min undervisning.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Jag använder läromedel, både digitala och i pappersformat, i min undervisning dagligen. Det är en trygghet för mig att veta att läromedlet är kopplat till kunskapskraven och att jag kan välja och anpassa uppgifterna utifrån elevernas behov och kunskapsutveckling. T.ex. övar vi på läsförståelse i olika former och där passar digitala läromedel perfekt med alla dess hjälpmedel och stödfunktioner.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Att arbeta som lärare är ett utmanande yrke där du ständigt måste vara ditt bästa jag och hålla dig á jour med omvärldens utveckling för att motivera och inspirera dina elever. Dock får du otroligt mycket tillbaka! Du utvecklas själv hela tiden, då ingen dag är den andra lik.

 

Skapa goda relationer med dina elever, vårdnadshavare och kollegor och du kommer att lyckas i klassrummet med din undervisning. Som lärare får du möjlighet att arbeta med vår framtid, dvs. barnen, och ge dem möjligheter att skapa förutsättningar för deras fortsatta liv. Kan det finnas något viktigare yrke? :)

 Lisa Nurmi

Lisa Nurmi

Årets lärare 2017 Svenska som andraspråk

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

Att vinna priset från Lärargalan har inneburit att jag har fått en bekräftelse på att min undervisning fungerar och ger resultat. Det har också visat att mina elever uppskattar mina lektioner och mitt sätt att lära ut. Det ger mig ny energi att fortsätta utveckla min undervisning och fortsätta framåt.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Det bästa med att arbeta med läromedel är att det ger eleverna trygghet och struktur. Eleverna har något att hålla i och ta med hem och arbeta i. De kan följa en röd tråd i undervisningen och kan lätt gå tillbaka och se vad de gjort. Det blir också lättare för föräldrarna att vara med och hjälpa eleverna med sina hemstudier när de har en bok att läsa och arbeta i.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Mina bästa tips till nyblivna lärare är att de ska ta det lugnt. Allting kommer att lösa sig efter hand. Stå på dig och ha roligt på dina lektioner. Vet om ditt värde och sätt gränser. Hjälp dina elever och hjälp dig själv. Hitta en bra lärobok som kan hjälpa dig att känna dig trygg i din undervisning. Ta hjälp av dina kollegor. De finns där och kan hjälpa dig i många situationer.

 Rickard Nordström

Rickard Nordström

Årets lärare 2017 Nytänkande

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

Det har blivit oerhört mycket uppmärksamhet i media, det är många som har velat lyfta det. Att få ett erkännande att man har gjort något riktigt bra är så klart något man är otroligt stolt över. Det jag gör på mina sociala medier, framförallt på Instagram i namnet Magister Nordström, är till för att inspirera och motivera elever, pedagoger och föräldrar och det verkar som jag har lyckats med det. Jag vill ju visa hur bra och kul man kan ha i skolan.

 

Att få ett sådant här fint pris har ju också inneburit att fler är intresserade av det jag gör och vill boka in föreläsningar med mig där jag berättar om mitt sätt att jobba med barnen för att de ska göra fina prestationer i skolan.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Att jobba med gediget och välutvecklat läromedel i skolan är väldigt givande. Som lärare vill man ha bra material till eleverna för att både en bra utbildning och glädjen till skolan ska finnas.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Tro på dig själv och våga gå utanför boxen genom att testa dig fram med nya idéer. Blicka framåt och var positiv, låt inga bakåtsträvare eller negativa människor störa dig i ditt arbete med Sveriges viktigaste människor, som är barnen!

 

Jobba stenhårt med det som är det viktigaste för att eleverna ska gå framåt i sin utveckling, dvs med relationer. Relationer är A och O om man ska lyckas med en klass och få individerna att ta sig framåt i sin utveckling.

 Elisabeth Ennerberg

Elisabeth Ennerberg

Lärarskapspriset 2017 för Gymnasiet 

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

Det absolut bästa med att vinna Lärarskapspriset för gymnasiet är att det är mina elever som har nominerat mig. Som relativt nyutexaminerad lärare är det en oerhört glädjande känsla att få veta att eleverna är nöjda med min undervisning och mig som lärare. Att få höra och läsa den fina nomineringen som mina elever hade författat gör mig fortfarande väldigt glad och stolt.

 

Ur ett större perspektiv är det också glädjande när läraryrket uppmärksammas positivt, vilket Lärargalan bidrar till.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Jag använder läromedel i min undervisning på olika sätt. Det brukar framförallt vara inledningsvis inom olika moment som läromedlet kan användas för att ge eleverna en bra grund som vi senare bygger vidare på tillsammans.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Jag har precis avslutat mitt andra år som lärare på gymnasiet vilket innebär att jag upplever att jag fortfarande är i ett läge där jag testar mig fram. Då har det varit otroligt viktigt för mig att jag har haft kollegor som har varit villiga att hjälpa och stötta mig under dessa två år. Därför är mitt allra viktigaste råd för nyblivna eller blivande lärare att våga be om stöd och hjälp från kollegor.

 Vedran Maras

Vedran Maras

Lärarskapspriset 2017 för Högstadiet

 

1. Vad har det inneburit för dig att vinna priset från Lärargalan?

Det är hedrande, motiverande och ett kvitto på att mitt arbete uppskattas.

  

2. Vad är det bästa med läromedel?

Jag använder läromedel framförallt för att finna inspiration. Texterna är på förhand genomarbetade, elevanpassade och de lyfter dessutom fram intressanta ämnen och frågeställningar som eleverna kan känna igen sig i. Läromedel är också hjälpsamma eftersom de ger lärare riktlinjer och möjligheter till att göra professionella val i undervisningen.

  

3. Vilket är ditt bästa tips till nya lärare?

Den största framgångsfaktorn i klassrummet är mötet med eleven. Jag har sagt det många gånger, och jag säger det igen: elever minns inte alltid vad man har sagt, men de minns hur man fått dem att känna. Stärker man relationerna i klassrummet blir resten av arbetet mycket trevligare och mer givande.

 

Som legitimerad lärare är man väldigt kunnig och påläst. Man vet vad eleverna behöver lära sig. Men det är viktigt att bjuda in eleverna till att vara med i planeringen. Då gör man undervisningen till deras egen, vilket kan vara motivationshöjande.

 

Slutligen vill jag också nämna dialogen. Att sätta sig ned med enskilda elever och samtala om ämnet kan göra underverk. Det är lätt hänt att man idag - på grund av stress - vänder sig till datorn och digitala plattformar för att ge respons och kommunicera. Jag förespråkar kommunikation öga mot öga. Det är relationsstärkande och eleven blir mer aktiv i kunskapsutbytet.