Endast avtalskunder kan beställa här. Privatpersoner och andra icke-avtalskunder kan köpa via återförsäljare, tryckta titlar via t.ex. bokus.com och adlibris.com, digital/onlineböcker via Hermods webbutik.

Stäng <

Din lista är tom

E-posta listan

Stäng x      Avbryt

#annaochphilipVi samarbetar med Anna Sterlinger Ahlring och Philip Hjalmarsson som lyfter fram fantastiska personer som visar hur skolan kan utvecklas och bli ännu bättre. Det stöttar vi med stolthet och glädje. Lyssna till Anna och Philips lärarpodcast

 


 


webbappar för alla

 

 


Läraren, forskaren och ledarskapsgurun Marcus Samuelsson

Tänk er ett forskarteam som skapat en datorsimulering som tränar lärarstudenters ledarskap i klassrummet. Detta är numera verklighet och veckans gäst Marcus Samuelsson är en av initiativtagarna bakom projektet. Förutom detta klargör den tidigare träslöjdsläraren (numera forskaren) i veckans avsnitt vad som krävs för att du ska bli en skicklig ledare i klassrummet, varför de första 10 minuterna av den första lektionen med en ny klass är så livsviktig och vad han vill förändra i svensk skola.​

 

Läraren, forskaren och ledarskapsgurun Marcus Samuelsson

 Framgångsreceptet med en NPF-säkrad skola

Vi inleder 2018 med att träffa NPF-pedagogen Joanna Lundin (2000-talets första NPF-pedagog) och rektor Elinor Känner Toner som båda arbetar på Källbrinksskolan, en skola helt anpassad för elever med NPF.
​ Lyssna och njut hur de lyckats med att NPF-säkrat deras skola, att få med sig alla pedagoger på tåget, en prestigelöshet mellan kollegor, hur de genom fyra framgångsrika steg lyckats få till en hållbar undervisning för alla elever och hur de lyckas bygga goda relationer med sina elever! ​

 

Framgångsreceptet med en NPF-säkrad skola

 vinnarna av Guldäpplet 2017

I årets 52:a och sista avsnitt slår vi oss ner och snackar skola med Cecilia och Ulrihca, vinnarna av Guldäpplet 2017. Hör om framgångsrikt kollegialt lärande, digital NO, digitala simuleringar, om att göra det osynliga synligt och hur du som lärare lyckas få den minst intresserade eleven för ämnet matematik (och som påstås inte kunna någon matematik) till att gå till den elev som utvecklats mest. Hör även om hur vinnarna utvecklat digital kompetens hos sina elever och kollegor och varför Singapore math tagit undervisningen till en ny nivå! ​

 

Möt vinnarna av Guldäpplet 2017

 All-in med idrottslärarna Nicole och Stefan

I veckans avsnitt möter vi de engagerade idrottslärarna Nicole och Stefan som tagit fram det framgångsrika projektet Hjärna Puls, som har till syfte att bedriva daglig fysisk aktivitet för eleverna på deras skola! Intervjun bjuder på många skratt, konkreta tips på hur vi pedagoger kan väva in fysisk aktivitet på ett lekfullt och lustfyllt sätt i klassrummet, på fritids och rasterna. Ni får även ta del av ett framgångsrikt ämnesövergripande arbetssätt som involverar samtliga ämnen!

 

All-in med idrottslärarna Nicole och Stefan

 Årets lärare 2017 inom elevhälsa

Marie Nilsson är läraren i idrott och hälsa och engelska på Södermalmsskolan, som fått Stockholms stads pris som årets lärare inom elevhälsa. Ta del av Maries strategier för att nå alla elever, hur hon arbetar kring förmågorna, med filmer, och om att våga utvärdera tillsammans med eleverna. Det bjuds även på ett framgångsrikt tematiskt arbetssätt där hennes elever befinner sig i USA under en hel termin och sedan åker vidare till andra engelsktalande länder.

 

Möt årets lärare inom elevhälsa

 


Anna Hansson-Bittár, årets rektor 2016

Hur kan du bli den bästa versionen av dig själv för dina elever och kollegor? Denna vecka slår vi oss ner i Philips hemkommun Tyresö för att snacka skola med Anna Hansson-Bittár, årets rektor 2016. Vi får frågor besvarade såsom hur du som rektor lyckas se och bekräfta dina medarbetare, varför du som rektor endast ska ha med dig föräldrarna i 80% av frågorna och mycket mycket mer!

 

Möt rektor Anna Hansson-Bittár

 


Lisa Nurmi, årets lärare i svenska som andraspråk

Hur lyckas du som pedagog att få eleverna att känna ägandeskap över sin egen kunskap? I veckans avsnitt får vi glädjen att hänga med sva- och religionsläraren Lisa Nurmi och ta del av hennes tankar och hennes förmåga att växa in det som är aktuellt i samhället och vara där hennes elever befinner sig. Lyssna till goda exempel när elevinflytandet är som bäst, som att väva in teveserien Skam och filmen Sameblod i undervisningen. Ni får även ta del av vad Lisas elever tycker är det absolut bästa med religionsämnet och vilken tillgång det är för henne att ha elever på språkintroduktion som är troende och på så sätt höjer nivån på undervisningen. Hur du som pedagog kan lyckas få eleverna att känna ägandeskap över sin egen kunskap.

 

Avsnitt 136 med årets lärare i svenska som andraspråk.

 


Vi står för Årets Insats!

Årets Insats inom offentlig sektor 2017 på Framtidsgalan gick till Anna och Philips lärarpodcast! Vår podcast vann priset för att vi i 134 raka veckor lyft fram och spridit goda och positiva exempel inom Skolsverige, spridit en stolthet till yrket, inspirerat framtida lärare och skapat en positiv bild av läraryrket.

 

I veckans avsnitt hör ni våra tankar kring segern efter att vi precis klivit av scenen på Oscarsteatern. Vi möter fantastiska medfinalister: rektorn Mikael Lindberg på Björngårdsskolan, kocken Ida www.instagram.com/glada_kocken/ Lindgren på Rösekullens förskola, projektledaren Mia Karlsson på Länsstyrelsen Gävleborg och specialistsjuksköterskan Viktoria Lenander på AISAB Ambulanssjukvården.

 

Tusen tack till alla som stöttat oss, det här är en seger för svensk skola!

Tack och finalistmöte med Årets Insats

 


John Hattie

Hur låter det egentligen när John Hattie blir utbildningsminister för 90 sekunder i Anna och Philips lärarpodcast? Denna vecka får ni svaret på det och missa inte en fascinerande intervju med mannen som givit skolan “Den heliga graalen” enligt The Times Educational Supplement. Hör om vad John nyligen sa till Carol Dweck och hur kommer det sig att han genomfört världens största forskningsöversikt om undervisningsstrategier till praktiskt genomförande i klassrummet?Trevlig lyssning. Lyssna till mötet med John Hattie

 


Förskolläraren och inspiratören Lou Rossling

Hur tänder du dina elevers stjärnögon? Träffa en fantastisk människa som i många år inspirerat pedagoger landet över. Genom böcker och föreläsningar sprider Lou Rossling sina tankar om hur vi kan se varje elevs förmåga och kunskap, tända elevernas stjärnögon och hur vi undviker att släcka dem. Vi talar om egna ärliga misslyckanden, hur man själv som pedagog orkar i längden och vad som krävs för att Lou ska vara den bästa versionen av sig själv! Lyssna till mötet med Lou Rossling!


Möt läraren Nelly Bonner

En sprudlande glad och engagerad Nelly Bonner delar tips och berättar om hur hon i undervisningen praktiserar kunskaperna från Hatties "Visible Learning" och varför hon vill göra "mer för fler". ​Lyssna till läraren Nelly Bonner


Läxfritt eller läxhjälp, det är frågan?

Språkläraren Pernilla Alm, författare till en bok om läxfritt och en bok om läxhjälp, gästar podden. Läxor diskuteras och så tipsas det om hur vi pedagoger kan hjälpa eleverna att nå sina mål, och självklart bjuds det på spännande lektionstips.

Lyssna till mötet med Pernilla Alm: Läxfritt eller läxhjälp, det är frågan?

Mucho más

Nya spanskan, läs mer om Mucho más och beställ gratis utvärderingsex.


Olof Jonsson, en av landet främsta fritidspedagoger

Podden fyller 2,5 år och firar med att träffa fritidspedagogen Olof Jonsson, en av pedagogerna bakom den framgångsrika sidan Rastaktivisterna. I avsnittet får ni möjlighet att tal del av hans engagemang kring rasterna, hans kunskap, som vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, samverkan, likvärdig rastverksamhet och hur du kan bygga upp en grym rastverksamhet. ​Avsnitt 130 med Fritidspedagogministern Olof Jonsson


Olof Jonssons Lekrum.se

 

Entreprenöriell fritidspedagogik - att bygga handlingskraft, mod, självtillit och motivation

Malin Gill, årets lärare inom språkutveckling

I veckans avsnitt träffar vi den galet härliga godisälskaren och schlagerfantasten Malin Gill, som vann priset "Årets lärare inom språkutveckling" på Lärargalan i september, och som undervisar i engelska och svenska på högstadiet på Faktoriet i Eskilstuna. Följ med på en av Malins lektioner och hör hur hon arbetar konkret språkutvecklande och hur hennes magiska förmåga att knyta an till sina elever fungerar.

Lyssna på Malin Gill hos Anna och Philip!Tips: gratis webbappar

Svenskläraren Josef Sahlin

Berättelsen om svenskläraren Josef Sahlin rymmer många spännande kapitel, t.ex. projektet med Den magiska dörren och arbetet i Årstaskolan om källkritik, riktigtsant.se. Låt er inspireras av Josefs förmåga att skapa rika projekt som eleverna arbetar med under en längre tid. Kolla in josefsahlin.se  Och lyssna på Josef hos Anna och Philip!

 

Josef Sahlins favoritskrivning i läroplanen, som han tycker alla i skolan kan leva efter: att ge sitt bästa i ansvarig frihet. Det är hämtat ur inledningen om skolans värdegrund och uppdrag: "Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet."


Aktuella Träna mera-läromedelErika Wallin, utvecklingspedagog

Vad kan grundskolan och gymnasieskolan lära sig av förskolan? Detta och mycket mer kommer ni att få svar på av veckans gäst Erika Wallin! Erika arbetar idag som utvecklingspedagog i Nyköpings kommun för förskolan där hon varje vecka besöker flera förskolor, samt föreläser kring hur pedagoger i förskolan kan utveckla undervisning och ta den till en ny nivå. I vårt samtal kommer vi in på spännande projekt som får Anna att längta tillbaka till förskolan. Lyssna!

  


Nya titlar i pedagogik

 


 

 


Årets lärare "Magister Nordström”

Möt Lärargalanvinnaren i kategorin Nytänkande, som skapar magi och god stämning i sitt klassrum genom engagemang i sina elever. Varje fredag peppar Rickard Nordström lärare och elever i hela Sverige när hans klass visar upp "fredagsdansen". Lyssna till hur Rickard bygger trygga grupper, hur han skapar rika projekt med verkliga mottagare, och lyckan när Philip får möjligheten att prata lite fotboll, då Rickard har en gedigen tränarbakgrund inom fotbollen.  

  


Boken om geografi

Gratis utvärderingsexemplar och mer om nya Boken om geografi för åk 4-6.

 


 

 


Möt Åsa Fahlén, LR:s ordförande!

Denna vecka träffar vi ingen mindre än Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund. Lyssna till Åsas oförglömliga ögonblick från läraryrket, varför hon till slut tackade ja till ordförandeposten, vad hon vill förändra i svensk skola, om att Göteborg är Sveriges framsida, (läs baksida) vilka tips hon vill ge landets lärare och kan det vara som så att Åsa öppnar dörren till att bli landets nya utbildningsminister? 


Från Lärargalan med vinnarna av Lärarskapspriset 2017

​Lärargalan, liksom Anna och Philip, liksom Liber, älskar att uppmärksamma världens viktigaste yrke: lärarens. Så i det här avsnitt hänger Anna och Philip på Lärargalan, snackar med Micke Hermansson, och sen tar de pulsen på vinnarna av Lärarskapspriset 2017: Vedran Maras för högstadiet respektive Elisabeth Ennerberg för gymnasiet, precis efter att de mottagit stående ovationer från ett fullsatt Berns! Dessutom hör vi två elever som hyllar sina lärare och nominerade dem till Årets lärare. Lyssna!

 


 


Ett växande tankesätt, vad är det?

​Hur fungerar våra hjärnor och hur många olika behov finns det egentligen i en elevgrupp? I veckans avsnitt träffar vi Kim Törnqvist på Bättre skolor och vi kan knappt bärga oss med frågor då veckans ämne ligger oss så varmt om hjärtat och väldigt nära som vi själva försöker att leva. Det vill säga HUR påverkas vi av att välja att tänka på det som fungerar istället för det vi inte kan just nu och hur förmedlar vi det till våra elever? Vi samtalar om mycket annat såsom om alla elevers gemensamma behov, skolans värdegrund och vi får även ta av hur Kim skulle vilja förändra lärarutbildningen!

 


 


Vem är Anna Sterlinger egentligen?

Många av poddens lyssnare har önskat höra om Annas och Philips egna tankar med undervisningen och vad de står för. Så Anna Sterlinger är själv gäst, Årets lärare i Huddinge 2016 och Årets Entreprenöriella lärare 2014. Hör om arbetssätt såsom ”Diktatorn”, retorikmatchen, inspiration från podden och varför hon har blivit en bättre människa genom alla mötena i podden.

SO Språkstart


 


Frökapslar, lavar och kommunikativ matematik med läraren Anette Hägglund

Hur väcker du intresse kring frökapslar och lavar? Hur utvecklar du kommunikativ förmåga inom matematik? Det har Anette Hägglund stenkoll på! Hon är en energisk, kreativ och kommunikativ lärare, som sedan 15 år undervisar i matematik, teknik och NO i åk 4-9, gärna ämnesintegrerat. Vi talar om kollegialt lärande, en kollegial organisation, relationsbyggande och skolutveckling, men vi börjar avsnittet med kräftfiske.

 


 


Möt Emma Nääs - lärare med svart bälte i globat samarbete

Emma Nääs meriter: Vinnare av European Language Label 2015, Microsoft MIE expert och European Ambassador Project Kakuma.

"With a friend in as many countries as possible around the world - its harder to start a war". Veckans gäst har svart bälte i globala relationer i den bemärkelsen att hennes elever ofta arbetar med verkliga mottagare världen över! Så här när skolan startar bjuder vi på ett fullspäckat avsnitt med läraren Emma Nääs som undervisar i SV/SO och Engelska på mellanstadiet och som tillsammans med sina elever "rest" jorden runt. Emma brinner för globala samarbeten, hållbar utveckling och digitala verktyg och i veckans avsnitt får ni ta del av mängder med goda tips på hur undervisningen blir magisk och missa inte vilket hedrande samtal som Emma fick på tåget upp till Stockholm.

 

 


 

 


Hur bemöter vi elever i svensk skola som inte vet om de får stanna kvar i landet?

Lyssna till samtalet med två lärare som engagerar sig extra för ensamkommande barn, Emelie Canadas i Vistaskolan och Ann Hultman Jacobsson i Glömstaskolan, båda Huddinge. Hur lyckas de i relationsbyggandet med de här eleverna och hur och vad behöver deras klasskompisar veta? Hur förbereder man sin klass på den nya klasskompisen och hur skapar man trygghet? Många tips om att skapa gemensam förståelse om de ensamkommandes bakgrund och erfarenheter.

 

 


 

 


Avsnitt 110 - Inför Lärargalan den 4:e september på Berns! Lyssnar gör ni här:http://bit.ly/2qFUIjy Ännu större, ännu b...

Posted by Anna och Philips Lärarpodcast on Thursday, June 1, 2017


Inför Lärargalan

Ännu större, ännu bättre och ännu flera deltagare. Vi talar förstås om Lärargalan 2017 den 4 september på Berns salonger i Stockholm. Nytt för i år är att galan även innefattar grundskolan. I det här avsnittet får ni lära känna Beata Kull, grundaren av Lärargalan, som älskar lärare! Vi talar om de tusentals fantastiska lärare i Sverige som varje dag gör skillnad, hur nomineringsarbetet går till, om tankarna kring att på fylla Friends Arena med 50 000 lärare och mycket annat!


 


 

 


Maria Wiman, årets punkare i Skolsverige 2017

Årets punkare i Skolsverige 2017, denna spännande och åtråvärda titel gick i år till läraren Maria Wiman. Vi talar med Maria om hur hon skapar engagemang och lust hos eleverna så att de växer och utvecklas. Vi pratar också om hur du som pedagog kan gå från stora projekt till små vardagliga genom ett entreprenöriellt förhållningssätt. Och hur gick det egentligen till när Marias klass lyckades rädda UR:s program Geografens testamente?

 


 

 


IKT och slöjd med läraren Leif Blomqvist

Leif Blomqvist är slöjdläraren på Sandgärdskolan i Borås, som försöker hitta nya vägar för att utveckla sina och elevernas kunskaper. Leif jobbar en hel del med IKT i undervisningen och reflekterar över detta.

Se Leifs fantastiska filmer! www.youtube.com/user/slojdarna

 

Många tips i bloggen! slojdlararen.wordpress.com

 

 


 

 


Svensk- och engelskläraren Annika Sjödahl

Vi vill se lärare växa genom att ta del av andras kompetens. Här får ni chansen genom Annika Sjödahl som alltid delar med sig av sitt arbete! Annika är en orädd föreläsare, Guldäpple-nominerad lärare i svenska och engelska på högstadiet vid S:t Iliansskolan i Enköping, prisad av kommunen och ämnesspanare för LR, och som driver skolutvecklingsfrågor i sociala medier. Lyssna till avsnitt 107 med Annika Sjödahl

 

 


 

 


Kriminolog Maria Dufva

Hur visar du intresse, nyfikenhet och omtanke kring vad dina elever gör på nätet? Möt kriminolog Maria Dufva! Maria är ofta ute och träffar elever, föräldrar och pedagoger för att diskutera ungas nätvanor. Hör hennes tankar om hur vi bemöter barn efter det tragiska som nyligen hände på Drottninggatan, hur vi tar oss an begreppet hämndporr och mycket mer.

 

Lyssna till programmet med Maria Dufva

 

 

 

 

 


 

 


Åsa Sebelius

Veckans gäst är ​SVA-läraren Åsa Sebelius som berättar om sitt framgångsrecept för undervisning av nyanlända elever. Nu utvecklar hon de läromedel hon saknat. Anna har börjat undervisa i SO med Åsas språkutvecklande Start för nyanlända-serien. 

 

Lyssna till programmet med Åsa Sebelius

 

 

 

Se föreläsning!

 


 

 


Lisa och Viktor från Kodcentrum och EdQu

​I regeringens nya satsning som ska sjösättas under 2018 finns ord som digitalt skapande, kodning och datalogiskt tänkande. Att framtiden innehåller oändliga möjligheter är inget nytt och nu är det dags för alla oss pedagoger att börja nosa på nya möjligheter inom den digitala världen. Som en inspiration in i den världen träffar vi den här veckan Lisa och Viktor från Kodcentrum och EdQu.

 

Till avsnittet med Lisa och Viktor från Kodcentrum och EdQu på www.annaochphilipslararpodcast.com

 

 

 

Testa Libers digitala resursbank för åk F-6 Discovery Education Espresso 2 veckor utan kostnad!

 

 


 

 


Fler ska veta mer om autism, tycker Anna Sjölund.

Anna Sjölund arbetar för att sprida autismspecifik kompetens. För detta tilldelades hon 2014 utmärkelsen Årets pusselbit av Autism- och Aspergerförbundet. Hon handleder, föreläser och har skrivit flera böcker med inriktning på verktyg och strategier.

 

Lärare möter ofta elever som behöver anpassningar för sina kognitiva funktionsnedsättningar, som autism och adhd, och i detta behöver vi kunskap. Men det ingår inte i lärarutbildningen, inte ens för speciallärare och specialpedagoger. Anna, Autismpedagogik, ger oss mängder av tankar och förslag.

- Fråga eleven själv! tipsar Anna, det gör vi alldeles för sällan.

Till avsnittet med Anna Sjölund på www.annaochphilipslararpodcast.com

 

 

 

Har dina elever nominerat sin favoritlärare?

 

 


 

 


Beppe Singer

Beppe Singer är pappa, kemist, lärare, programledare i Hjärnkontoret och årets folkbildare 2011, som har ADHD-diagnos, föreläser på skolor och skriver experimentböcker. Han brinner för värdegrundsfrågor, att bygga elevers självkänsla, som t.ex. att avdramatisera matematiken, och skapa lust och aha-upplevelser som leder till lärande - inte bara i klassrummet.

 

"Inga matriser, inga trestegsraketer till hur man blir den bästa läraren, INGENTING av det jag pratar om är förankrat i forskning. Jag säger bara vad jag tycker och känner. Och det är jag himla stolt över att få möjlighet att göra."

Till avsnittet med Beppe Singer på www.annaochphilipslararpodcast.com

 

 

 

 

 


 

 


Läsforskaren Barbro Westlund

Barbro Westlunds 25 år som lågstadielärare omsätter hon som lärarutbildare vid Stockholms universitet där hon idag arbetar som lektor i läs- och skrivutveckling.

Hon har skrivit böcker om aktiv läsförståelseundervisning och är involverad i Läslyftet. Vi samtalar om läsforskning, det nödvändiga metaspråket, hur djupare läsförståelse uppnås genom ansträngning, eftertänksam läsning, textsamtal och höga förväntningar. Vi diskuterar också lärarrollen och lärares status, PISA, dynamiskt mindset, bedömning och faran med "teaching to the test". Kom ihåg, ett misslyckande är en del av ett lärande.

Lyssna på samtalet med Barbro Westlund

 

Vi tipsar om Stjärnsvenska Läs i nivåer, ett systematiskt uppbyggt läsbibliotek som omfattar över 200 upplevelse- och faktaböcker på 11 svårighetsnivåer. Dessutom finns 64 titlar tillgängliga i ett digitalt onlinebibliotek.

Testa det digitala Stjärnsvenskabiblioteket utan kostnad i två veckor!

 

 

 


 

 


Gapminder-lärarna Olof och Micke

Denna vecka firar vi 100 avsnitt! Vi firar livet, framgång, utveckling och alla fantastiska personer som vi har träffat, och tack alla som lyssnar! Veckans avsnitt spelas dessutom in på Källkritikens dag och då hyllar vi folkbildaren Hans Rosling! En viktig person för vårt samhälle OCH i skolan, som vi tyvärr inte hann träffa. Men vi träffar lärarna Olof Gränström och Mikael Arevius på stiftelsen Gapminder som berättar hur de arbetar vidare i Hans Roslings anda med verktyg, föreläsningar och skolbesök för en tydligare faktabaserad och visualiserad världsbild. Världen blir faktiskt bättre!

 

Lyssna till avsnitt 100 - en hyllning till Hans Rosling och hans stiftelse Gapminder!

 

Vi tipsar om läromedlet Numicon, ett multisensoriskt undervisningsprogram med laborativt material, som hjälper elever att skapa sig inre bilder av tal och talsystem, som så att säga hjälper dem att 'laborera i huvudet':

Numicon, ett taktilt, visuellt och konkret sätt att arbeta med matematik

 

 

 


 

 


Navid Modiri

Möt Navid, föreläsare, sommarpratare, kommunikatör, artist, samtalsaktivist och blivande författare. Hör om 100 sätt att träna ditt civilkurage, om samtalsaktivisterna skolbesök och skillnaden som deras besök innebär, och vad  mellanförskap står för.

 

Ett samtal som alla bör lyssna på, reflektera över och samtala om. Om hur du pratar med en någon som inte tycker som du - tänk om fler kunde samtala och vara beredda på att förändra, både sig själv och hur man ser på sig själv. Lyssna! 

P.S. Läs om Start SO för nyanlända, som Anna har beställt!

 

 

 

 

 


 

 


Cissi Söderlund skapar rika uppgifter och undervisar med ett entreprenöriellt förhållningssätt

Cissi Söderlund, förstelärare i engelska i Huddinge, har ett brinnnande intresse för värdegrundsfrågor med utgångspunkt i World’s Children’s Prize. Hör om hennes elevers samarbete med elever från Uganda och hur hon väver in i princip varje ämne i ett projekt genom ett entreprenöriellt arbets- och förhållningssätt!

Om projektet Books to Uganda

 

Om World's Children's Prize

 

Lyssna på podden med Cissi

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Germund Sellgren, WWF, om arbetet i skolan med hållbar utveckling

Ett otroligt viktigt ämne som rör oss alla, nämligen VÅR PLANET! Läraren Germund Sellgren, ansvarig för utbildningsfrågor på Världsnaturfonden, ger goda exempel på hur skolor kan arbeta med hållbar utveckling, utomhuspedagogik och friluftsliv.

 

Lyssna

 

 

 

 

I den här webbappen kan eleverna träna begrepp. Begreppen är också översatta till arabiska.

Upptäck Jordens resurser webbapp

 

 

 

 


 

 


Utbildarna Gunilla Möller och Lisa Eriksson

Möt SO-lärare Lisa Eriksson och IT-pedagog och ma/NO-lärare Gunilla Möller. Lyssna till hur de arbetar med varierad undervisning och magiska matematiksånger. De berättar om matematikkalas och hur de inspireras av Melodifestivalen.

Ni får också höra om hur man kan arbeta med olika digitala verktyg, varför och hur det främjar måluppfyllelse. Det och mycket mer, t.ex. hur fredagsmys kan bli fredagsfys, får ni ta del av i veckans avsnitt!

Lyssna

 

 

 

 

Testa webbappar! 

Libers webbappar fungerar som appar, men du laddar inte ner dem utan de körs direkt i webbläsaren i din dator, surfplatta eller mobil. Utan kostnad eller inloggning!

 


 

 


Anders Randler: "Det kanske är dags att utbilda ämneslärare i programmering”

Matematik är den struktur vi alla behöver för att bygga vetande, säger Anders Randler, mattelärare på Wisbygymnasiet. Logisk struktur är programmering. Före GY11 undervisade Anders i programmering, och ser fram emot Skolverkets nya planer. Vi träffade honom på BETT där han och hans elever presenterade sitt digitala läromedel ”Euclidean Geometry”, se Skolverkets film: Digitalt berättande - gymnasieskolan. Projektet kom sig genom att Anders blev "Apple Distinguished Educator". Låt dig smittas av Anders stora intresse för programmering och hör när vi reder ut vad datalogiskt tänkande innebär, vilka lärare som bör undervisa i programmering och hur Anders använder sig av iTunesU och iBooks Author.

Lyssna

 

 

 

 


 


Räkna med Liber!


 

 


 

 


Direkt från gymnasieminister Anna Ekström

Denna vecka hänger vi för tredje gången i regeringens korridorer. Hör Sveriges gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekströms tankar om vad hon vill ha kvar i svensk skola, vad hon vill förändra, ett gripande skolbesök och ett härligt skryt om hennes styrkor som minister. Vi reder även ut om det verkligen var den "riktiga" Stefan Löfven som ringde henne och frågade om hon ville bli gymnasieminister. Sist men inte minst! Missa inte världspremiären av vår nya Jingel som är skriven av härliga läraren och musikern Jimmy Askelius.

Avsnitt 94 med gymnasieminister Anna Ekstrom

 


Testa nya läromedel!

 


 

 


Anna och Philip bjuder på ett specialavsnitt från BETT i London där de själva fick både podda och föreläsa: Vad händer egentligen på BETT?


Pssst! Webbdemo av Discovery Education Espresso

 

Hans Persson i Discovery Education Espresso

Häng på ett webbinarium och upptäck Discovery Education Espresso

 

 

 


 

 


Anders Enström tar revansch på skolan

Hur ska vi få eleverna att tycka att undervisningen är roligare?

Anders Enström, matematik- och NO-lärare på Östra Grundskolan i Skogås, Huddinge, förespråkar en läxfri skola och betonar vikten av kreativitet i undervisningen. Hör om goda bedömningsknep om hur man kan tänka om man inte har prov som metod i bedömningen och istället låter lektionerna i sig vara ett tillfälle för formativ bedömning. Anders ger tips om digitala verktyg och undervisning som hans elever upplevt som meningsfull.

  

 

 

 


 

 


"Nyanlända elever är allas ansvar"

Anna Kaya ger insatta råd för skolans arbete med nyanlända elever i sitt arbete på Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet. Hon är en mångfaldigt prisad lärare som gör stor skillnad för svensk skola genom att generöst dela med sig av kunskap och erfarenheter genom böcker, föreläsningar, blogg och i sociala medier:
Lyssna på samtalet med Anna Kaya

 

Nya läromedel: Start för nyanlända

Ett fantastiskt stöd för nyanlända elever att lära sig svenska med hjälp av matematik, NO, SO och engelska. Dessutom i en genrepedagogisk modell, som ger tidigare språkmedvetande - och djupare.

  

 

 


 

 


Patricia Diaz om hur ett formativt arbete kan stöttas med IKT

Språkläraren, föreläsaren och författaren Patricia Diaz tipsar om hur du kan utveckla din undervisning både med smarta strategier, kollegialt och IKT som verktyg. Vi talar också om kommande föreläsningar, en bok man inte bör vara utan och om hennes planer att bilda rockbandet ”Las digitala Diaz" med svägerskan Camilla ”Zlatan” Askebäck Diaz, årets lärare 2016.

 

Lyssna på samtalet Patricia Diaz

 

  

 

 

 


 

 


Emma Brandberg brinner för språkutveckling

Inom utbildning är språkutveckling det område som Emma Brandberg intresserar sig mest för. Som språklärare och läromedelsförfattare brinner hon för att hjälpa fler att utforska språket. Hon har just utkommit med en novellsamling för elever med annat modersmål än svenska.

Vi samtalar om glädjen att arbeta både med SFI-elever och nyanlända ungdomar, om hur det kan vara att möta dem som har har en tuff historia och om elevernas tacksamhet och lycka att vilja lära nytt.

Vi får även en större insikt i ILT:s inläsningstjänst där Emma utbildar pedagoger.

 

Lyssna på samtalet med Emma!

 

  

 

 

 


 

 


Försteläraren Jenny Edvardsson. ”Från lärare till rektor och tillbaka som lärare igen”

Jenny Edvardsson, försteläraren från Kristianstad som kom på andra plats i Guldäpplet 2015.

Nu får ni möjlighet att lyssna till Jenny Edvardssons brinnande engagemang för att nyttja den nya teknikens pedagogiska fördelar; hon har på kort tid introducerat ett helt nytt sätt att lära som verkligen sporrar eleverna. Hon brinner för att utveckla sina elevers läsning och läsförståelse och arbetar aktivt med lässtrategier men också med textsamtal, gärna utifrån Aidan Chambers modell för boksamtal.

 

Lyssna på mötet med Jenny Edvardsson!

 

  

 

 


 

 


Ett språkutvecklande arbetssätt för nyanlända elever och elever med svenska som modersmål

Ta del av hur lärarna Eva Lundström och Sara Nilsson tänker kring hur vi pedagoger kan arbeta språkutvecklande i samtliga ämnen, med såväl nyanlända elever som elever med svenska som modersmål. De resonerar också kring framgångsrika grupparbeten, hur de arbetar med den kommunikativa respektive den begreppsliga förmågan, med visuellt arbetsätt och med det abstrakta tänkandet.

 

De tipsar om arbetsmaterialet Start-serien för elever med svenska som andraspråk och vi får lyssna till deras tankar kring hur vi lärare kan möta nyanlända elever som varit med om traumatiska upplevelser. Lyssna!

  

 

 

 


 

 

Marie och Marika från "En läsande klass" och "Livet i Bokstavslandet"

Möt Marie Trapp, en av pedagogerna bakom projektet En läsande klass, och Marika Nylund Ek, som nu skriver läromedel tillsammans, nämligen Livet i Bokstavslandet. De ger i programmet praktiska exempel från sina klassrum, vad som är framgångsrikt och viktigt; hur en strukturerad undervisning i lässtrategier är en del i ett språkutvecklande arbetssätt och hur läsning och skrivning går hand i hand. Lyssna!


 

Lästips!

Marika Nylund Eks blogg: Läs- och skrivundervisning


Marie Trapps blogg: Läsförståelsestrategier i praktiken

 

Facebookgruppen Livet i Bokstavslandet - läromedlet

 

 

 

 


 

 


Guldäpplevinnaren 2016 Jonas Hall

Lyssna till hur matematik- och fysikläraren Jonas Hall arbetar och hur IKT blivit en naturlig del i vardagen. Vi får även höra om hur unga kan lockas in i denna magiska värld och om hur en lärare i Peking kom att hamna i klassrummet i Norrtälje via en robot. Lyssna till mötet med Jonas Hall

 

 


 

 


Öppet klassrum-bloggaren Kim Sjöberg

Lyssna till den entusiasmerande lågstadieläraren Kim Sjöberg, grundare av www.oppetklassrum.se. Hör om hur Kim arbetar med ASL, Att skriva sig till läsning, hennes tankar om vad ett tydligt ledarskap är, hur man kan inspirera elever och väcka deras lust och glädje. Vi samtalar även om en mångkulturell skola. Lyssna till mötet med Kim Sjöberg

 


 


 

Livepodden från SETT syd i Malmö med Fredrik Sandström

"Min undervisning, den måste vara stark, eleverna måste bli berörda,” säger Fredrik Sandström.

Diskrimineringsgrunder, etnicitet, religion, sexualitet, funktionshinder är frågor som berör eleverna starkt. Hör om gripande miniskrivprojektet ”förbjuden kärlek”, formativ bedömning, delaktiga elever IKT, projekt i Google Dokument och inte minst om  Lektionsbanken.

Lyssna på Fredrik Sandström

 

 


 

Tre gäster

Annika Agélii Genlott, lärare, forskare, författare och expert på förhållningssättet STL: "skriva sig till lärande", och Johan Lindström, lärare och skolutvecklare, talar om undervisning och digitalisering. Och Peter Lippman, inrest från Australien, intervjuas om sitt specialområde lärmiljöer.

Möt alla tre i avsnitt 82, eller på BETT i London, om du ska dit!


 

Johan Lindströms blogg

 

Pedagog Malmö om Skriva sig till lärande

 


 


 

 


Sara Bruun

Möt Sara Bruun, författare, föreläsare, språklärare och IKT–pedagog i Höör, mottagare av Kungliga Vitterhetsakademiens pris för berömvärd lärargärning 2016, och få praktiska tips i veckans avsnitt.

 

Testa Pratstart gratis, ett lättanvänt och effektivt digitalt läromedel i svenska för nyanlända:

 

 

 


 

 


Årets lärare Gustav Sundh

Hur fungerar fritidsverksamheten i din skola? Möt fritidspedagogen Gustav Sundh, Sjöstadsskolan, som fått Stockholms stads utnämning Årets lärare 2016, i veckans avsnitt!

 


 


 

 


Carin Eklund och Inna Rösåsen

Carin Eklund och Inna Rösåsen har arbetat tillsammans på Tibble Gymnasium i 13 år, där de är förstelärare och starkt engagerade i att utveckla skolans arbetssätt. De älskar skola och läraryrket! Nu skriver de läromedel tillsammans också. Lyssna till deras erfarenheter om bedömning som undervisning och om deras arbetssätt i veckans avsnitt!

 

Följ Carin och Inna!

 

 

 

 


 

 

Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach

Kjell Enhager, Sveriges vassaste coach inom näringsliv, kultur och idrott: Vad gör dig lycklig? Bara genom att ställa frågan och formulera tankar kan du påverka din egen och dina medmänniskors inställning till lärsituationer.

Liber är både en lycklig och oerhört stolt samarbetspartner till Anna och Philips lärarpodcast. In och lyssna bums!

 

 

 


 

 

Järvaskolans eldsjälar

Anna och Philip träffar nystartade Järvaskolans grundare Amir Sajadi och rektorn Helya Riazat och många tankar väcks i veckans avsnitt. I Järvaskolan arbetar verkliga eldsjälar! Hör om hur de startar varje dag med gemensam frukost tillsammans med eleverna, deras samverkan med näringslivet, hur de arbetar med mångfald, glädje och innovation samt hur den första kvinnoklubben startade på skolan.


 

Nytt läromedel: Start för nyanlända

Vi vill tipsa om fördelarna för nyanlända elever att lära sig svenska med hjälp av ämnena. Start heter Libers nya läromedelsserie för nyanlända med ämnesintroduktion i matte, NO, SO, engelska och sva. Läromedlet bygger på en genrepedagogisk modell, vilket gör att språkmedvetandet blir djupare och kommer snabbare.

Start Matematik finns redan, läs mer på SVA/SFI!

 

 

 


 

 

 

Frida Monsén om digital kompetens

Frida Monsén, lärare och digital utvecklingsledare, är gäst och samtalet fokuserar på digital kompetens:

- att kunna hantera det digitala informationsflödet

- att kunna skapa med digitala verktyg

- att kunna dela med sig upphovsrättsligt och etiskt hållbart

- att förstå den digitala världen och den kod den är uppbyggd av

Lyssna http://bit.ly/2dWBPirTesta en webbapp! Kostnadsfri färdighetsträning till ditt läromedel, finns till mängder av titlar, körs direkt i webbläsaren i smartmobil, surfplatta och dator.

 

Frida rekommenderar Maria Rasmussons avhandling om de speciella förmågor som krävs för att läsa texter på internet

 

 

 


 

 

Ämnesintegration med Jimmy


Om ämnesintegrering, kollegialt lärande och IT i undervisningen. Lyssna till mellanstadieläraren Jimmy Askelius, som arbetar ämnesövergripande på ett mycket spännande sätt. Samtal om inspirerande arbetssätt, IKT i undervisningen på ett naturligt sätt och hur han arbetar för att synliggöra lärandet. Lyssna! http://bit.ly/2dE5ZqG

 

 


 

Anna och Philip tipsar om Hans Perssons kreativa teknik- och NO-läromedel, läs mer

 

Besök Jimmys klassblogg för 5B i Visättraskolan

 

 


 

 

Vad är skillnaden mellan att träna högstadieelever och att träna världens bästa fotbollsspelare?

L-G Skoog från Umeå, idrottslärare och Champions League-vinnare, med försteläraruppdraget "Språket i ämnet", berättar om sin Idrott och hälsa-undervisning, sina tankar om gott ledarskap, relationsbygge och hur han får med sig alla elever på banan. Lyssna!

 


Anna och Philip tipsar om Tummen upp! Kartläggning i praktisk-estetiska ämnen, läs mer

 

 


 

 

Ulf Stark skriver både barnböcker och läromedel

"Ulf Stark har skapat så viktiga och slagkraftiga berättelser, att de med rätta kan ses som en del av vårt gemensamma litterära arv." Så börjar motiveringen till Kulla-Gullapriset 2016. Grattis, Ulf!


Ja, Ulf står bakom många klassiska barnböcker. Han har också skrivit de härliga och humoristiska berättelserna i läseböckerna till läromedlet Livet i Bokstavslandet, kopplat till UR:s populära teveprogram. Grattis, lärare och elever, till det!

 

Mer om Livet i Bokstavslandet


ABC-korten till Livet i Bokstavslandet är slut, men du kan ladda ner och skriva ut bokstavsremsor till elevernas bord.


Möt författaren Ulf Stark hos Anna och Philip!

  Internationell framgångsmetod för matematikundervisning

Möt Josefine och Pia som tagit Singaporematte till Sverige: Läs mer och lyssna på www.annaochphilipslararpodcast.com

Lärargalan hyllar lärare

Möt Lärargalans stora vinnare Hanna Orrling, årets gymnasielärare 2016! ​Sveriges första lärargala blev en succé! Var du där? Här får du ta del av vimlet, galan och stjärnglansen av otroligt grymma lärare som hyllades på Nalen. Gotta dig i Lärargalan med Anna och Philips lärarpodcast

 


 

 

Teresas lilla klassrum

Möt läraren Teresa Leijonhufvud, som så generöst delar med sig av allt sitt arbetsmaterial på Mitt lilla klassrum på nätet. Läs mer och lyssna på www.annaochphilipslararpodcast.com

 Specialpedagogik och inkludering

Speciallärare, förstelärare i specialpedagogik och utvecklingsledare Jonas Monsén, från Fryshusets gymnasiesärskola, talar om specialpedagogik och inkludering i Anna och Philips lärarpodcast

 

Psst! Läs om Numicon, som nämns i avsnittet

 

 


 

 

Philip och Åsa Colliander Celik


Möt årets geografilärare

Åsa Colliander Celik är SO-lärare på Mälarhöjdens skola och har genom sina metoder utvecklat SO-undervisningen, och särskilt geografin, tillsammans med sina elever. Hon är en entusiastisk lärare som varje dag gör skillnad för sina elever. Åsa berättar hur hon arbetar i Anna och Philips lärarpodcast

 

 


 

 

"Musik kan vara en brygga in i litteraturen"

- intressant samtal om dyslexi med artisten Petter: Anna och Philips lärarpodcast

 

 

 


 

Lärargalans skapare Beata Kull

Beata är både en vanlig ung tjej, som nyss tog studenten, och en eldsjäl och entreprenör, som instiftat ett pris för att belysa duktiga pedagoger. Lyssna till Beata om Kunskapens väg på Anna och Philips lärarpodcast