God lärmiljö för alla : konsten att hantera övergångar i skolan

Smakprov
current-item

Vill du veta mer?

Beskrivning

Extramaterial: Mallar (ifyllbara pdf-formulär)

God lärmiljö för alla har fokus på det praktiska arbetet med skolans alla övergångar och de förändringar som följer för elever. De flesta av oss är medvetna om stora övergångar, som mellan olika stadier och årskurser eller i skol- och klassbyten. I skolan sker också mindre övergångar som är så inbyggda i vardagen att vi sällan tänker på dem. En lektion avslutas och rasten tar vid, moment växlar under en lektion, sedan är det dags att äta lunch eller gå till fritids. Under en skoldag sker otaliga övergångar för elever, övergångar som elever förväntas hantera helt själva. Den här boken ger alla som arbetar i skolan handfast vägledning i hur man systematiskt kan planera och hjälpa elever att enklare och mindre stressande klara alla övergångar som skoltiden innebär.

Den inledande delen av boken ger en djupare teoretisk förståelse av varför förändringar i skolan kan generera svårigheter i skolan. Därefter följer konkreta arbetsmetoder, strategier och praktiska tips som bidrar till att skapa trygghet och kontinuitet i de förändringar som följer på skolans övergångar.

Boken vänder sig till både blivande och verksam personal i skolvärlden. Den kan särskilt rekommenderas för kollegialt lärande i skolan och diskussioner i arbetslaget med hjälp av de frågor som avslutar varje kapitel.

Sagt om boken

"God lärmiljö för alla är skriven av tre mycket kunniga författare som brinner för att alla elever ska få det stöd de behöver för att lära sig, utvecklas och må bra i skolan. (...) Jag tycker att de har gjort ett fantastiskt arbete och innehållet är lätt att applicera på vilken åldersgrupp eller verksamhet som helst. God lärmiljö för alla avslutas med två olika modeller av kartläggning för att upptäcka vad som behöver planeras och struktureras för fortsatt arbete. En lättläst och intressant bok för varje skola." Helhetsbetyg: 5 av 5. Marianne Ericson, BTJ-häftet nr 9, 2021.

Om författarna

Anna Borg är specialpedagog och arbetar som skolutvecklingskonsult med fokus på kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap vid Karolinska Institutets institution för kvinnors och barns hälsa, chef för kompetenscentret KIND samt psykolog vid BUP Stockholm. Linda Hallberg är övergripande specialpedagog i en central barn- och elevhälsa och arbetar även som skolutvecklingskonsult med fokus på kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Produktfakta

Författare

Anna Borg, Sven Bölte, Linda Hallberg

Upplaga

1

Utgivningsdatum

29-01-2021

ISBN

978-91-47-13357-4

Ämne

Lärar- och förskollärarutbildning

Mediatyp

Bok

Språk

Svenska

Omfång, sidor

172

Hur kan vi hjälpa dig?

Kundservice

resource-not-found

Har du frågor om läromedel eller behöver hjälp att komma i gång? Vi finns här för dig!

Kontakt