Läromedel   Gymnasium     Handbok i svenska språket

Gymnasium

Handbok i svenska språket

En klassisk handbok – lika aktuell som tidlös. Nu i efterlängtad nyupplaga!

icon 43 fristående kapitel som omfattar alla språkliga moment i Svenska 1–3
icon Stor mängd praktiska övningar med separat facit
icon Passar för självständiga studier på gymnasiet och i vuxenutbildningen
resource-not-found
1
À jour med tiden
  • Uppdaterad och anpassad till dagens digitala samhälle med ett större fokus på digital textproduktion och informationsinhämtning.

2
Ledstång genom livet
  • En värdefull kompanjon i livet efter skolan; boken fungerar som en uppslagsbok för medvetna skribenter och kritiska läsare.

3
Uppgiftsrik
  • Mycket rik på uppgifter, med separat facit, som tränar och befäster varje moment. Uppgifterna berör såväl detaljnivå som större moment.

resource-not-found

Ny upplaga lanserad 2023

Den femte upplagan av Handbok i svenska språket är uppdaterad och anpassad till dagens digitala samhälle med ett större fokus på digital textproduktion och informationsinhämtning. Samtidigt finns de mer tidlösa grunderna inom alla språkliga moment, skrivande, retorik och litteratur kvar. Klassiska exempel har kompletterats med nyare vad det gäller film, skönlitteratur och sakprosa. Ulf Janssons pedagogiska berättarröst är varsamt anpassad efter ett förändrat språkbruk.

Brett perspektiv som täcker in många områden

Boken är en av Sveriges mest omtyckta och spridda läroböcker i svenska för gymnasiets högskoleförberedande program. En anledning är det breda perspektivet på ämnet – det mesta finns med, helt enkelt – som gör boken så användbar. En annan anledning är att boken är mycket rik på uppgifter, med separat facit, som tränar och befäster varje moment. Uppgifterna berör såväl detaljnivå som större moment där man t.ex. studerar argumentationen i ett tal eller skriver en hel text.

resource-not-found

Gör det svåra lätt

Men den viktigaste anledningen till bokens popularitet är Ulf Janssons unika berättarröst som lyckas med att göra det svåra lätt. På ett pedagogiskt och elevnära sätt förmedlas kunskaper om stort och smått, så att alla kan hänga med. Berättartexten kompletteras med tydliga tumregler och praktiska besiktningsprotokoll, som repeterar det viktigaste när det är dags att skriva eller tala på egen hand.

Ger goda förutsättningar

En av de stora fördelarna med Handbok i svenska språket är att den är helt och hållet utformad för självständiga studier. Med hjälp av den pedagogiska berättartexten och de många uppgifterna får den som studerar på egen hand mycket goda förutsättningar att klara sina studier i svenska. Kompletterad med ett separat facit blir boken en god bas för studier i svenska, i första hand för högskoleförberedande gymnasieprogram, men den passar även på yrkesprogram, samt motsvarande vuxenutbildning. Boken fungerar också utmärkt som uppslagsbok i livet efter skolan.

resource-not-found

Varsam revidering

När en bok är så älskad som Handbok i svenska språket måste en revidering göras försiktigt. I arbetet med den förra upplagan lät vi ett femtontal trogna användare av boken skicka in sina personliga exemplar till oss och gick igenom deras kommentarer, uppgift för uppgift, sida för sida, tills vi hade ett recept på en lämplig omarbetning. I arbetet med den 5:e upplagan har lärare på såväl universitets- som gymnasienivå deltagit, allt för att säkerställa att innehållet är relevant och aktuellt samt att det fungerar i dagens undervisning.

Dagens digitala samhälle

Revideringen gav oss en möjlighet att anpassa Handbok i svenska språket till dagens digitala samhälle, samtidigt som de mer tidlösa grunderna inom alla språkliga moment, skrivande, retorik och litteratur finns kvar.

Prova Handbok i svenska språket

Tryckta böcker provar du genom att bläddra direkt på skärmen, digitala produkter provar du genom att beställa en provlicens.

Provperioden är 4 veckor för både tryckta och digitala produkter.

resource-not-found

Handbok i svenska språket Tryckt bok

resource-not-found

Handbok i svenska språket Onlinebok

Missa inga nyheter

Prenumerera på Libers nyhetsbrev för att se och prova den nya utgivningen, få inspiration, erbjudanden och inbjudningar till event.

Prenumerera