Läromedel   Gymnasium     Helt lyriskt

Gymnasium

Helt lyriskt

En skattkista av material som inspirerar till djupare förståelse för poesi och skapar nya möjligheter att uttrycka tankar och känslor.

icon Inkluderande och motiverande.
icon Brett urval av dikter.
icon Inspirerande övningar med utgångspunkt i ämnesplanen.
resource-not-found

Produkter i serien

3 snabba fördelar

En skattkista av poesimaterial

1
Inkluderande och motiverande

Vägen till analys och reflektion går fort med korta texter som utgångspunkt.

2
Brett urval av dikter

Samtida och äldre författare med olika geografiskt ursprung och kön representeras i både dikter och låttexter.

3
Inspirerande övningar med utgångspunkt i ämnesplanen

Ämnesplanens förmågor och kunskaper tränas med hjälp av roliga, inspirerande och engagerande övningar.

resource-not-found

Poesi – en ingång till litteraturanalys och grammatik

Att arbeta med poesi kan vara en enkel väg in i litteraturanalysen. För en del elever blir läsning av långa texter ett hinder för att komma fram till det intressanta samtalet och analysen av litteratur. Att arbeta med poesi blir därmed inkluderande. Poesi kan även användas för att arbeta med grammatik och språkriktighet, vilket Helt lyriskt ger exempel på.

resource-not-found

Språkutvecklande övningar

Språkutvecklande arbete ger mest i interaktion med alla. Övningarna i den här boken kan göras enskilt, men tanken är att de ska göras i samarbete med andra.

Liten diktbank

Övningarna i boken är kopplade till specifika dikter, men de kan alla tillämpas på andra dikter. I slutet av boken finns en liten diktbank med dikter att arbeta vidare med.

resource-not-found

Begrepp för att analysera dikter

I boken varvas dikter och uppgifter utifrån olika teman. I inledningen får eleverna möta begrepp för att analysera poesi, så att de är förberedda att ta sig an kapitel som ”Musik som en väg in i lyriken”, ” Poesi om de stora frågorna” och ” Poesi + grammatik = sant”.

resource-not-found

Vad har Säkert! och Bob Hund gemensamt?

... båda artisterna har låttexter som finns med i Helt lyriskt! Eftersom boken innehåller många låttexter har vi knåpat ihop en Spotify-lista med alla låtar. Klicka här för att lyssna på musiken tillsammans med dina elever och fördjupa er i texterna.

resource-not-found

Om författarna

Gunnel Thydell och Lena Hasslund har mångåriga erfarenheter av att arbeta med poesi i klassrummet. Båda två undervisar i svenska och engelska på Anna Whitlocks gymnasium i Stockholm.

Prova Helt lyriskt

Tryckta böcker provar du genom att bläddra direkt på skärmen, digitala produkter provar du genom att beställa en provlicens.

Provperioden är 4 veckor för både tryckta och digitala produkter.

resource-not-found

Helt lyriskt Textbok

Missa inga nyheter

Prenumerera på Libers nyhetsbrev för att se och prova den nya utgivningen, få inspiration, erbjudanden och inbjudningar till event.

Prenumerera