Hem   Aktuellt     Jaget före laget

9 February 2024

Jaget före laget

Välmående x (Engagemang + Åtagande) x Produktivitet = Prestation

Är det som sker bakom kulisserna i elitidrotten något magiskt och omöjligt att uppnå för gemene man? På ett sätt ja. Att förbereda sig på en idrott och prestera på elitnivå kräver många års specifika förberedelser. Å andra sidan är det inte alls omöjligt att omsätta kunskapen till att förbereda sina egna prestationer på samma sätt för att ge sig själv chansen att både utvecklas på lång sikt och prestera optimalt på kort sikt.

Författarna till boken Jaget före laget, Markus Johannesson och Johan Fallby, har erfarenhet från olika perspektiv i både elitidrotten och arbetslivet. I boken beskriver de hur en funktionell prestationsmiljö inom elitidrotten fungerar och hur klyschorna från de dysfunktionella miljöerna kan undvikas. Allt kryddat med forskning och metoder från idrottspsykologi och kognitiv beteendeterapi. Något som också kan appliceras på en arbetslivet.

Din organisation kan likt elitidrotten bygga en prestationsmiljö där kulturen stärker individer, team och långsiktighet. Tydliga mål, strategier och ledarskap hjälper till att stärka team att bli samspelta. Samarbete är också en nyckelkomponent för elitidrottare. Förmågan att kommunicera, stödja varandra och arbeta mot gemensamma mål är avgörande, precis på samma sätt som i arbetslivet blir det kritiskt för att prestera.

Elitidrottare förbereder sig också både fysiskt och psykiskt. Det är något som kan överföras till arbetslivet genom att du som medarbetare prioriterar hälsa och välbefinnande. Genom att bygga psykologiska färdigheter stärks resiliens, autonomi och psykologisk flexibilitet.

Slutligen, elitidrottare är duktiga på att anpassa sig till förändringar och övervinna motgångar. Det är en förmåga som är ett av slutmålen i en prestationsmiljö för att snabbt anpassa sig till nya omständigheter i arbetslivet. Att vara flexibel och kunna lära sig av motgångar är avgörande för framgång i alla områden av livet.

Som du förstår är det möjligt att påverka din prestationsmiljö. Det gör Markus och Johan i sitt arbete med att lösa prestationsekvationen för organisationer i arbetslivet. I deras presentation av Arbetslivets prestationsmodell (APM) får du en god bild av vad du kan påverka för att få bästa möjliga resultat i prestationsekvationen: Välmående x Engagemang x Produktivitet = Resultat.

Boken vänder sig till dig som är nyfiken på prestation i alla delar av livet, till dig som vill leda dig själv, men också om du är chef eller ledare för exempelvis en avdelning, team eller mindre grupp.

resource-not-found

Om författarna

Markus Johannesson är före detta elitfotbollsspelare med landskamper och 325 allsvenska matcher på meritlistan. Han har varit expertkommentator på SVT i fjorton år och arbetar sedan över tio år med ledarskapsutbildning och företagsutveckling.

Johan Fallby är före detta professionell bordtennisspelare med landslagsmeriter under Sveriges storhetstid. Han arbetar sedan början av 2000-talet som idrottspsykologisk rådgivare och har skrivit böcker, föreläst och utvecklat organisationer och talanger i både idrott och arbetsliv sedan dess.