Hem   Aktuellt     Väck läslusten – så motiverar du eleverna till läsning

8 September 2022

Väck läslusten – så motiverar du eleverna till läsning

Väck läslusten – så motiverar du eleverna till läsning

Att unga läser allt mindre är ingen nyhet och gäller i högsta grad även i skolan. Nedrustningen av skolbibliotek, digitaliseringen och fokus på allt som ska dokumenteras, mätas och bedömas kan tillsammans med bristen på läsande förebilder ses som några förklaringar till att allt färre elever utvecklar sin läsning. Det räcker helt enkelt inte bara med att knäcka läskoden, utan för att ta till sig texter krävs både tid, tragglande och tålamod för att eleven ska hitta sitt läsflyt och lusten att läsa.

Det finns många sätt att jobba på för att hjälpa eleverna att utveckla sin läsning, men här har vi samlat några tips som kan öka motivationen och bidra till ett större intresse för läsning.

5 tips på hur du motiverar eleverna till läsning

1. Var nyfiken på det eleverna läser

Ha ett öppet sinne och uppmuntra till läsning, även om det eleven läser kanske inte är en text du själv hade valt. Döm inte eller lägg några värderingar i elevens val av bok. Det finns inga rätt eller fel. Att läsa samma bok flera gånger har också ett värde i att kunna se nya perspektiv och öppna för nya tolkningar.

2. Var en förebild!

Visa att du som lärare också är en läsare. Hjälp eleverna in i handlingen, berätta om författaren, visa film och våga bjuda på kunskaper och kuriosa om boken eller författaren. Välj att läsa högt ur en bok som du själv verkligen gillar. Om du är engagerad i texten är det lättare att eleverna rycks med.

3. Variera läsningen

Erbjud olika sorts läsupplevelser. Varva högläsning med tyst läsning. Bjud på olika typer av texter, genrer och inte bara skönlitteratur. Även faktaböcker, dikter, låttexter etc. räknas. Varför inte satsa på ren upplevelseläsning någon gång i veckan då eleverna helt slipper prestation och uppgifter?

4. Ge tid och utrymme för egna tolkningar

Prioritera tid för själva läsningen, men ge också för att skriva ner sina egna tankar och tolkningar av det eleverna läser. Det gör att kreativiteten och tankarna sätter fart och ger en ökad förståelse både för texterna och den egna individen.

5. Låt eleverna dela läsupplevelser med varandra

Hjälp eleverna att börja samtala kring böcker, karaktärer, läsa tillsammans och dela med sig av boktips och deras egna tankar om texterna. Inte heller här finns något rätt eller fel, utan det handlar om att få eleverna att hitta läslusten och få en djupare förståelse.

resource-not-found

Lästips! Libers litteratur

Skapa engagerade, lustfyllda läsupplevelser och spännande diskussioner med denna textantologi med berättelser från hela världen och från olika tider! Boken har romanutdrag, noveller, dikter och låttexter från såväl etablerade författare som debutanter. Läs mer om Libers litteratur!

resource-not-found

Lästips! Libers litteraturdidaktik

Ett perfekt komplement till den stora textantologin Libers litteratur. Läromedlet är speciellt inriktat till verksamma lärare och skrivet så att det går att läsa delar fristående likväl som att läsa hela. Läs mer om Libers litteraturdidaktik!

Missa inga nyheter

Prenumerera på Libers nyhetsbrev för att se och prova den nya utgivningen, få inspiration, erbjudanden och inbjudningar till event.

Prenumerera