Läromedel   Åk 4-6     SOS 4-6

Åk 4-6

SOS

Med SOS vill vi vara så aktuella och intressanta som möjligt för att ge eleverna ännu bättre möjligheter att bidra till en klokare framtid.

icon Helt enligt de reviderade kursplanerna
icon Väl anpassat språk för målgrupperna
icon Stadieböcker eller årskursböcker - välj hur du vill jobba med SO-ämnena
resource-not-found

3 snabba fördelar

Få ut mer av SO-ämnena

1
Tydligt och väl anpassat
  • Direkt tilltal och flyt i faktatexter

  • Tydlig berättarröst och det viktigaste först

  • Enkel struktur i en lätt och luftig form

2
Mer övningar
  • Intresseväckande övningar

  • Frågor, reflektioner och sammanfattningar

  • Digitalt material med språkträning, läsförståelseträning, allmänbildning och mycket mer

3
Mer lärarstöd

I den digitala lärarlicensen hittar du bland annat:

  • Prov, bedömningsstöd och facit

  • Pedagogiska tankar och tips på arbetsgång

  • Förslag på övningar, filmklipp, poddar och mycket mer

Ingår i serien

Grundbok

Tryckta grundböcker. Välj årskursböcker som samlar alla SO-ämnen per årskurs eller stadieböcker med de separata ämnena för hela åk 4-6.

Digital elevlicens

Alla texter och övningar från böckerna, extramaterial, smarta stödfunktioner och mycket mer.

Digital lärarlicens

Allt lärarmaterial du behöver för undervisningen, oavsett om eleverna använder tryckt bok eller digitalt läromedel.

Arbetsbok + Digital

Ett paket som innehåller arbetsboken och den digitala elevlicensen.

resource-not-found

Nyhet! Jobba med stadieböcker i SO-ämnena

I serien SOS 4-6 ingår nu även stadieböcker för ämnena historia, samhällskunskap, geografi och religion. Stadieböckerna är skrivna helt enligt Lgr22 och täcker in samma innehåll som årskursböckerna, men ger dig möjlighet att välja fritt hur du vill jobba med de olika SO-ämnena från årskurs 4 till 6. Med stadieböckerna väljer du själv vilket område du vill jobba med i klassen och när.

resource-not-found

Årskursböcker - all SO samlad på ett ställe

SOS 4-6 är tre lustfyllda och engagerande årskursböcker som ger eleverna förutsättningar att utveckla sina kunskaper utifrån aktuella fakta och intresseväckande övningar. Grundböckerna täcker in hela det centrala innehållet, med ett språk och texter som är väl anpassade för målgruppen. Texternas omfattning och svårighetsgrad ökar successivt för varje årskurs. Innehållet tas upp i den ordning det presenteras i de nya kursplanerna. På så vis kan du vara trygg med att du får med allt de eleverna ska lära sig i geografi, historia, religion och samhällskunskap.

resource-not-found

Enkelt att hitta det du söker

I innehållsförteckningen till varje grundbok får både du och eleverna en tydlig överblick över vad som tas upp i de olika ämnena. Ämnena är färgmarkerade inuti boken så att du enkelt och snabbt hittar det ämne du söker. I inledningen av böckerna får eleverna även generella studietips kopplade till läsning av läromedlets texter.

resource-not-found

Tydligt strukturerade kapitel

Varje kapitel inleds med en kapitelbild, en kapitelingress och ett antal frågor som kortfattat beskriver vad kapitlet handlar om. I varje kapitel finns ett antal avsnitt. Avsnitten inleds med Viktiga ord och avslutas med Frågor på texten. Dessutom finns ordförklaringar för en del ord för bättre förståelse av texten.

resource-not-found

Frågor och sammanfattningar

I marginalen på vissa sidor finns en annan typ av frågor: Reflektera. De hjälper eleven att fundera över betydelsen av vad hen just läst, eller att koppla till egna erfarenheter. Berättelser, porträtt och faktarutor ger bredd och djup till texten. Alla kapitel avslutas med en sammanfattning med bildstöd och kapitlets alla viktiga ord.

resource-not-found

Rikligt bild- och kartmaterial

Bilder och bildtexter förtydligar, förstärker och kompletterar texten. Fotografier exemplifierar och visar det som kan vara svårt att förklara med ord. Boken innehåller också rikligt med illustrationer, teckningar och kartmaterial.

resource-not-found

Allt eleven behöver samlat på ett ställe

Elevlicensen innehåller grundboken och arbetsboken i digitalt format, stödfunktioner såsom bildordlista, översättningar till ca 90 språk och möjlighet att få texten uppläst. Här finns även extramaterial med språkträning, läsförståelseträning och allmänbildning, och mycket mer. Den innehåller helt enkelt allt dina elever behöver.

resource-not-found

Stöd i att planera, genomföra och följa upp

Den digitala lärarlicensen är avsedd att användas till både det tryckta och det digitala läromedel. Den innehåller bland annat lärarhandledning, texter och övningar, undervisningstips, filmklipp och poddar samt facit. 

Du som lärare kan enkelt individanpassa materialet genom att dela ut material och övningar till enskilda elever eller hela klassen. Lärarlicensen är dessutom kopplad till den digitala elevlicensen så att du kan följa elevernas progression.

resource-not-found

Tema: Israel och Palestina

Hur pratar man om situationen i Israel och Palestina i skolan? Händelserna väcker både tankar och oro, och då är det extra viktigt att vara källkritisk. Vi har tagit fram ett arbetsmaterial med tillhörande källkritik, för dig och dina elever.

Här hittar du materialet

Kom i gång med digitala läromedel!

Kika på vår kom i gång-film och hitta genomgångar av läromedlets upplägg, funktionalitet, tips och tricks. Med väl anpassat språk till målgrupperna får eleverna förutsättningar att ta till sig kunskaper på sin nivå.

resource-not-found

Varför jobba med värdegrund?

Genom samtal kan vi träna på hur vi formulerar oss, sätta ord på våra känslor, tänka annorlunda och få nya infallsvinklar. Tillsammans med Kerstin Nanfält, Lisa Dessle och Maria Dufva har vi tagit fram värdegrundsmaterial till den digitala lärarlicensen för Spektrum, SOS och Liber Svenska. Ta del av vårt fina material och få tips på hur ni kan arbeta i klassen.

Mer om värdegrundsarbete

Prova SOS åk 4-6

Tryckta böcker provar du genom att bläddra direkt på skärmen, digitala produkter provar du genom att beställa en provlicens.

Provperioden är 4 veckor för både tryckta och digitala produkter.

resource-not-found

SOS 4 Digital lärarlicens

resource-not-found

SOS 4 Grundbok

resource-not-found

SOS 4 Arbetsbok

resource-not-found

SOS 5 Digital lärarlicens

resource-not-found

SOS 5 Grundbok

resource-not-found

SOS 5 Arbetsbok

resource-not-found

SOS 6 Digital lärarlicens

resource-not-found

SOS 6 Grundbok

resource-not-found

SOS 6 Arbetsbok

resource-not-found

SOS Samhälle 4-6 Grundbok

resource-not-found

SOS Samhälle 4-6 Arbetsbok

resource-not-found

SOS Geografi 4-6 Grundbok

resource-not-found

SOS Geografi 4-6 Arbetsbok

resource-not-found

SOS Religion 4-6 Grundbok

resource-not-found

SOS Religion 4-6 Arbetsbok

resource-not-found

SOS Historia 4-6 Grundbok

resource-not-found

SOS Historia 4-6 Arbetsbok

resource-not-found

Libers SO-podd

En podd för lärare och elever på gymnasiet och högstadiet, här avhandlas det mesta inom SO-ämnena. Avsnitten är korta men väldigt kärnfulla. Följ Liber på Instagram för lektionstips och kringgärdande material till avsnitten!

resource-not-found

Ännu mer SO på YouTube!

Har du sett vår spellista med SO-filmer? Här kan du ta del av informativa och lärorika filmer som täcker olika ämnen inom samhällskunskap. Den här spellistan har något för alla som vill fördjupa sina kunskaper inom samhällsfrågor. Libers SO-filmer är utformade för att vara både pedagogiska och underhållande, och med expertkommentarer från kända forskare och experter är det här en kanal som du inte vill missa.

Missa inga nyheter

Prenumerera på Libers nyhetsbrev för att se och prova den nya utgivningen, få inspiration, erbjudanden och inbjudningar till event.

Prenumerera