Hem   Aktuellt     Gy25 är i antågande – vad händer på Liber?

2 February 2024

Gy25 är i antågande – vad händer på Liber?

Hallå där, Patrik!

Vi har fått en pratstund med Patrik Riddersporre, segmentsansvarig inom Ekonomiprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet

Vad står på din agenda just nu?
Under hösten då vi väntade på att de nya ämnesplanerna skulle beslutas så ägnade jag mig framförallt åt att inventera utgivningen till Ekonomiprogrammet samt Försäljnings- och serviceprogrammet, och besöka elever och lärare på gymnasieskolor i Sverige. Ett ständigt pågående arbete är att rekrytera författare till kommande utgivning.

Kan du beskriva hur du gör när du rekryterar författare?
Många kanske tror att för att bli författare behöver du skicka in ett fullständigt manus, och att du sedan får ett kontraktsförslag eller ett avslag, men det är ytterst sällan som det går till på det sättet. Ett läromedel är något som produceras i samarbete mellan författare och förlag. Många av mina nya författare har jag kommit i kontakt med via skolbesök eller genom att vi i andra forum haft diskussioner kring redan befintliga läromedel. Om jag upplever att en lärare verkar vara duktig, och är intresserad, så ställer jag frågan – och så tar vi det vidare därifrån. Läromedelsförfattare är ingenting du är, utan något du utvecklas till tillsammans med förlaget.

Vilka egenskaper värdesätter du hos en författare?
Naturligtvis bör hen ha tillräckliga ämneskunskaper, och gärna fortfarande vara verksam i skolan. Men en författare är aldrig ensam i ett projekt, och därför är det lika viktigt att vara uthållig, vilja lära sig och utvecklas samt att ha förmågan att samarbeta och kompromissa.

Är du intresserad av att diskutera läromedel utifrån ämnesbetygsreformen, eller är intresserad av att skriva läromedel till Ekonomiprogrammet och Försäljnings- och serviceprogrammet? Kontakta mig på [email protected]

resource-not-found

Gy25

Ämnesbetyg ersätter kursbetyg

I takt med att Skolverket förbereder för Gy25 som innebär att kursbetygen ska ersättas av ämnesbetyg i gymnasieskolan planerar vi på Liber för ny utgivning och revideringar av våra läromedel för gymnasiet.

Läs mer om Gy25