Endast avtalskunder kan beställa här. Privatpersoner och andra icke-avtalskunder kan köpa via återförsäljare, tryckta titlar via t.ex. bokus.com och adlibris.com, digital/onlineböcker via Hermods webbutik.

Stäng <

Din lista är tom

E-posta listan

Stäng x      Avbryt

Författarkrönika

I skärningspunkten mellan tolerans och fundamentalism

Genom att ringa in kärnan i de olika religionerna och även slå sönder förenklingar och generaliseringar är min förhoppning att eleverna ska kunna formulera sin egen livsåskådning.

Börge Ring är gymnasielärare och dessutom trubadur och kompositör. Börge Ring är gymnasielärare och dessutom trubadur och kompositör.
Religion handlar i grund och botten om en upplevelse av tillvaron. Och det är förstås svårt att förmedla en upplevelse, som dessutom kan skilja sig väldigt mycket från en människa till en annan.

Hur har du hunnit med allting? Ibland får jag den frågan. Och visst kan jag se tillbaka på några intensiva och händelserika decennier. Vilket inte nödvändigtvis betyder att de varit jobbiga. Jag är nämligen så lyckligt lottad att jag kunnat ägna mig åt det som jag tycker allra bäst om – att undervisa, författa läroböcker, uppträda och skriva musik. Förvisso inte samtidigt, men i alla fall parallellt.

Det finns faktiskt ett släktskap mellan att spela in skivor – det har blivit ett tiotal genom åren – och skriva läroböcker. I studion samsas producent och musiker, låtarna ska arrangeras och det gäller att hitta rätt sound. För att få ihop en lärobok måste det på motsvarande sätt finnas förläggare och bildredaktör, det krävs en disposition och rätt språkmelodi.

Även om det har blivit ganska många böcker sedan debuten 2000 lutar jag mig fortfarande mot samma grundprincip, nämligen att utgå från min egen undervisning. Det är erfarenheterna från alla åren i klassrummet – genomgångarna, diskussionerna och frågorna – som utgör själva fundamentet.

Men jag har också en bärande pedagogisk idé. Och det är att först identifiera kärnan i en religion eller annan livsåskådning. För en sådan finns det alltid, även om den insveps av lager efter lager med tolkningar. Att tala om humanism utan att sätta människan i centrum, eller att beskriva islam utan att utgå från tron på en enda Gud är meningslöst. Först när kärnan är frilagd går det att färdas vidare genom religionslandskapet.

Svårigheten, men också tjusningen, är att religion i grund och botten handlar om en upplevelse av tillvaron. Och det är förstås svårt att förmedla en upplevelse, som dessutom kan skilja sig väldigt mycket från en människa till en annan. Livets ord och den grekisk-ortodoxa kyrkan ser ju ganska olika på sin religionsutövning, för att ta ett exempel.

Jag tror att religionsämnet har fått ökad aktualitet. Men skiljelinjen mellan sekulärt och religiöst är inte lika viktig som den mellan öppenhet och tolerans å den ena sidan och fundamentalism å den andra. Risken, som jag ser det, är att man betraktar den konflikten som ett uteslutande religiöst problem när den i själva verket berör så mycket i samhällslivet, allt från hur det kan se ut i arbetslivet till det politiska maktspelet.

Jag kan se tillbaka på många aktiva år som läroboksförfattare och hoppas att det ska bli många fler. För fortfarande tycker jag att det är lika spännande att ge mig in i ett nytt bokprojekt. Varför? Det kan vara svårt att svara på i några få meningar, men låt mig ändå göra ett försök.

Jag är väldigt förtjust i konstnären Olle Bærtling, ni vet han med sina berömda, och numera också mycket dyrbara målningar med trianglar. Vid en första anblick kan man få för sig att alla hans tavlor ser likadana ut, men när man tittar lite närmare upptäcker man att varje enskilt verk bjuder på något nytt, ett perspektiv som inte har funnits där tidigare.

Och det är ungefär så jag vill att mina läroböcker ska gestalta sig. De vilar på en gedigen tradition, helt klart, men innehåller ändå alltid något nytt som i bästa fall återspeglar vår egen tid och följaktligen även känns meningsfullt för dagens elever.

Börge Ring

Börge Ring är gymnasielärare och dessutom trubadur och kompositör.

SO-Serien Religion

Ingrid Berlin, Börge Ring

Religion och ...

Börge Ring

Upptäck Religion

Daniel Johansson Sandin, Börge Ring, Anna Lindstam

Exposé - Samhällskunskap

Michaela Arlt, Fuat Deniz, Kjell Engelbrekt, Hanns von Hofer, Ci Holmgren, Fredrika Lagergren Wahlin, Rolf Lidskog, Annika Svensson, Henrik Tham, Anna Andersson, Jan-Olof Andersson, Börge Ring